Nov 14, 2009

bila setan2 berpesta...

ingin ku kongsikan sbuah cerita yg benar2 berlaku.. lama sudah, boleh ku katakan sejak bermulanya sem ini dan kini masih lagi berlarutan..


dr mana harus ku mulakan.. emm, biar ku mulakan dgn watak2 utamanya.. bukan sorang, bukan juga 2 org.. seramai 4 org, kdg2 lebih dr jumlah itu.. bila berkumpul, bercerita dan bergelak ketawa, agak2nya boleh kalah 1 pesta yg ckup meriah.. keadaan yg sungguh membencikan, bkn kerana aku tidak d'ajak bersama, tp melihat mereka yg bagaikan dah hilang akal.. entah kemana hilangnya rasional mereka, sampai m'abaikan org2 di sekeliling.. lama sudah aku memendam perasaan, menahan telinga dgn gelak ketawa mereka..


dan pg td perkara yg sama berulang lg, sehingga mengejutkan aku dr lena yg panjang.. menahan telinga mendengar gelak ketawa dan jerit pekik mereka, aku berusaha memjam mata.. terlintas, cerita ini harus aku tuliskan, memberi ruang pada kelegaan diri.. memandangkan blog ini agak berdebu disebabkan jarang dsentuh, dgn cerita baru ini, dharapkan dapat memberi semangat bru padanya..


bila setan2 sudah mula berpesta, dr tiada tanduk, bertukar menjadi setan bertanduk yg panjangnya lebih dr sejengkal.. itulah dia.. dgn rupa dan gaya yg ada, tidak disangka dalamnya ada taring dan tanduk yg panjang.. kisah yg ku tuliskan, housemate2 aku, bila berkumpul dgn kwn2 mereka, bagaikan berpesta. tidak pernah memikirkan org lain.. lg, rumah ini juga, bagaikan rumah kwn2 mereka.. itu x apa la jugak, masih boleh ditrima, lg, ruang tamu dah bagaikan tanah yg dilanda tsunami.. dgn mejanya yg berselerak dgn pinggn mangkuk, lg, tumpahan air yg tidak dilap.. entah siapa yg mampu bertahan..


hmm, bagaimana entah cara pengurusan mereka, shingga sudah sebesar ini masih tidak mampu mengurus diri.. bukan tidak mampu mengurus diri, tp terlupa dan barangkali juga sengaja mengabaikan..


dan ada lg perkara yg menyampahkan, bilik mandi.. dah la dikongsi bersama, tp tidak pandai menjaga, dgn botol syampoo kosong dbiarkan begitu aja, plastik sabun yg tidak dibuang, bagaimana selesa nak membersihkan diri.


singki d ruang tamu juga begitu.. sisa2 nasi dan lg yg sewaktu dgn nya, dibiarkan begitu saja tanpa membersihkan singki.. bukannya sekali singki itu tersumbat.. dah berkali2..


huh, itulah dia, rasanya cukup setakat ini luahan perasan dan ketidakpuasan hati ini diutarakan.. agak baik begini, meluah tanpa suara, hanya jari yg berbicara..
2 comments:

  1. huhuu... cian mai la nn kn... tp arap sntiasa bsabar mh.. wlpn ati nn terasa pedih bcmpur ngau urg kenya... t rasa cda ka ninga ngau mnh... pdh la mnh... t ngai ninga... biar ja l... ang smpai mncetus kn pertelingkahan...

    ReplyDelete
  2. ya, sem tu sebilik baru ngau org nya.. emm, sabar ja la.. tegur pun kai cda ka ningga..

    ReplyDelete